Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης…..

Στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες κατατάσσει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ξεκίνησε σήμερα τη συνεδρίαση της στο Φανάρι.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

“Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, εἰς τήν τακτικήν αὐτῆς συνεδρίαν σήμερον, Πέμπτην, 2αν Δεκεμβρίου 2021.

Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἔλαβε γνῶσιν, ἐκ τῶν ἐν Κρήτῃ Ποιμεναρχῶν τοῦ Θρόνου, περί τῆς ἐν γένει καταστάσεως τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου κ. Εἰρηναίου, τόν ὁποῖον, φιλαδέλφως καί ἐκ πολλῆς ἀγάπης καί τιμῆς κινουμένη, κατατάσσει ἐν τοῖς ἐφ᾿ ἑξῆς μεταξύ τῶν ἐφησυχαζόντων Ἱεραρχῶν, γνωριζόμενον πλέον ὡς Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον πρώην Κρήτης, κηρύσσουσα τόν Θρόνον αὐτοῦ ἐν χηρείᾳ.

Ἐξ ἄλλου, ἡ Ἐκκλησία προέτρεψε τήν ἐν Κρήτῃ Ἱεράν Ἐπαρχιακήν Σύνοδον ὅπως, κατά τά, τό γε νῦν ἔχον, κρατοῦντα, χωρήσῃ εἰς καταρτισμόν τριπροσώπου καί ὑποβολήν αὐτοῦ τῷ Ἱερῷ Κέντρῳ πρός ἐκλογήν ἐντεῦθεν τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου.

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἐκφράζει τήν στοργήν καί τήν πλήρη εὐαρέσκειαν αὐτῆς πρός τόν πολιόν Ἱεράρχην κ. Εἰρηναῖον, ὅστις ἠνάλωσεν ἑαυτόν εἰς τήν διακονίαν τῶν ἱερῶν ὑποθέσεων τῆς Ἐκκλησίας καί τοῦ χριστωνύμου λαοῦ τοῦ Θεοῦ.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου”

Η διαδικασία

Έτσι και επίσημα ξεκινούν οι διαδικασίες διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης με εκλογή του τριπρόσωπου από την Εκκλησία της Κρήτης.

Όπως είχε γράψει νωρίτερα το πρωί το Newshub.gr, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως νέο Αρχιεπίσκοπο η Κρήτη δεν θα έχει πριν την έλευση του 2022 και ενδεχομένως το όνομα του να το μάθουμε μετά τη  Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο ή ακόμα και το Φεβρουάριο, αν και η κατάσταση μοιάζει σε επίπεδο Κρήτης, να είναι κάπως πιεστική.

Εφόσον σήμερα το Πατριαρχείο και η Σύνοδος του έκανε δεκτή την εισήγηση της Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης τίθεται σε χηρεία ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος και αναμένεται άμεσα να συγκληθει και πάλι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος που θα εκλέξει το τριπρόσωπο από το οποίο το Πατριαρχείο θα επιλέξει το νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ( οι ημερομηνίες της επόμενης Συνόδου δεν έχουν ακόμα οριστεί).

Στο μεσοδιάστημα θα αναλάβει χρέη τοποτηρητή ο παλαιότερος Αρχιερέας της Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, δηλαδή ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

Το τριπρόσωπο

Σε ότι αφορά τώρα τη σύνθεση του τριπρόσωπου τα πράγματα μέχρι τη στιγμή που μιλάμε δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα.

Αρχικά είχαν ακουστεί ως φαβορί τα ονόματα των νυν Μητροπολιτών Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμιφλόχιου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

Στο κάδρο τελευταία όμως μπήκαν και άλλα ονόματα όπως του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γερασίμου αλλά και του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Μέχρι και το όνομα του  Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου ακούστηκε ως τιμητική παρουσία στο τριπρόσωπο.

Βέβαια στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου αυτόματα σημαίνει πως μπαίνει σε χηρεία κάποια από τις Μητροπόλεις που θα δει το νυν Ιεράρχη της στην κεφαλή της Κρητικής Εκκλησίας, οπότε ξεκινά νέος κύκλος διαδικασιών για την χηρεύουσα θέση στη συγκεκριμένη Μητρόπολη.

Η σύνθεση της Συνόδου που θα εκλέξει νέο Αρχιεπίσκοπο

Αξίζει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό τη σύνθεση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία, σε πρώτη φάση αναμένεται να κάνει δεκτή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Κρητικής Εκκλησίας για παύση των καθηκόντων του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου και στη συνέχεια  θα συνεδριάσει και θα κληθεί να επιλέξει από το τριπρόσωπο, που θα προτείνει η Εκκλησία της Κρήτης, το νέο Αρχιεπίσκοπο.

Οι ιεράρχες που συνθέτουν στην παρούσα φάση και μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022 την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι οι :

1. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ

2. Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος

3. Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος

4. Ατλάντας κ. Αλέξιος

5. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ

6. Φιλαδελφείας κ. Μελίτων

7. Σεβαστείας κ. Σεραφείμ

8. Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας

9. Σασίμων κ. Γεννάδιος

10. Κρήνης κ. Κύριλλος

11. Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ

12. Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος

Εξ αυτών, δυο Ιεράρχες, οι Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Προικοννήσου κ. Ιωσήφ κατάγονται από την Κρήτη και συγκεκριμένα την Ανατολική Κρήτη.

Ο πρώτος, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ Εμμανουήλ Αδαμάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και ο δεύτερος ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, κατά κόσμον Εμμανουήλ Α. Χαρκιολάκης, γεννήθηκε στη Σητεία.

Categories:

Tags:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  hellas radio
  Evripos 90 FM
   « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

  Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

  Attica Group
  Blue Star Ferries
  HELLENIC SEAWAYS
  ANEK LINES
  MINOAN LINES
  GOLDEN STAR FERRIES
  AEGEAN
  OLYMPIC AIR
  SKY EXPRESS
  GELASAKIS GROUP
  LET”S TOUR
  LETS FERRY
  LETS DRIVE
  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
  Lyro dental clinic
  Advertisement