Γράφει η Κατερίνα Βάζου

Δημοσιογράφος Ιδρυτικό μέλος της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Μέλος Πειθαρχικού Συμβούλιου της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Γραμματέας της Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Κωνσταντίνος Σκαφιδας Α’ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε
Διευθυντής Νευροχειρουργός Metropolitan Hospital
Με μεγάλη τιμή κ χαρά συνάντησα τον διευθυντή της Νευροχειρουργικής του Metropolitan κο. Σκαφίδα Κωνσταντίνο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Διεθνούς Ένωσης Κρητών στα Πάνω Κάλεσσα την 16η Ιουλίου2021 και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αρπάξω την ευκαιρία για μια συνέντευξη με αυτόν τον καταξιωμένο και εξαίρετο Άνθρωπο, Γιατρό, Συγγραφέα . Καταρχήν κύριε Σκαφίδα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για το χρόνο που θα μου αφιερώσετε .
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν

Το επαγγελμα σας ειναι αρκετα ιδιαίτερο, πως νιώθετε εσείς για αυτό?
Δεν θα καθιστούσα το επάγγελμα μας σε κάποιον βαθμό δυσκολίας καθώ είναι μια ιδιόμορφη δραστηριότητα η νευροχειρουργική δεδομένου ότι έχει να κάνει αρκετές φορές με επείγοντα περιστατικά στα οποία και ο ελάχιστος χρόνος παίζει σημασία αφενός για την λειτουργικότητα του νευρικού συστήματος και κυρίως για την ζωή του ίδιου του ανθρώπου. Αυτό βέβαια οδηγεί στην σκέψη ότι έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη δραστηριότητα από πλευράς απαιτήσεων , χρόνου , γνώσης κλπ που απαιτούνται έτσι ώστε να διεκπεραιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενα περιστατικό.
Ποιό χρονικό διάστημα σπουδών απαιτείται για να λάβει κάποιος την ιδιότητα του νευροχειρούργου?
Η φοίτηση στην παρούσα φάση είναι μια εξαετία , δηλαδή τελειώνοντας κανείς την ιατρική σχολή η οποία έχει εξαετή φοίτηση, απαιτείται ακόμη μια εξαετία για να λάβει τον τίτλο ειδικότητας της νευροχειρουργικής, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι έχοντας ολοκληρώσει κάποιος την εκπαιδευτική δραστηριότητα των έξι αυτών ετών θα έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στην ολότητα των προβλημάτων της νευροχειρουργικής ειδικότητας.
Ποια είναι τα κριτήρια προκειμένου κάποιος να ακολουθήσει την ειδικότητα αυτή?
Υπάρχουν πολλές σκέψεις που μπορεί να κάνει κανείς για το πως θα αποφασίσει ένας γιατρός να ακολουθήσει την ειδικότητα της νευροχειρουργικής. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να εχει κατα νου ότι δεν θα κάνει μια ζωή όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι λόγω των απαιτήσεων αυτής της δουλειάς . Αν αυτό έχει γίνει απόλυτα κατανοητό το άτομο μπαίνει στις διεκδικήσεις του να ασκήσει την νευροχειρουργική . Δεύτερον η ειδικότητα αυτή ειναι αρκετά ιδιόμορφη. Αν κάποιος γοητευτεί από το κομμάτι του νευρικού συστήματος και στα πρώτα του βήματα απο την νευρολογία, τότε είναι πολύ πιθανό αν έχει την χειρουργική έφεση να επιλέξει την νευροχειρουργική, Το λέω αυτό γιατί η νευροχειρουργική ειναι μια ειδικότητα η οποία είναι μοναχική. Είναι μια ειδικότητα η οποία έχει επικάλυψη από άλλες ειδικότητες ,για παράδειγμα ο γενικός χειρούργος μπορεί να καλύψει ένα μέρος του ουρολόγου, του γυναικολόγου, η γαστρεντερολογία μπορεί να καλυφθεί και από την παθολογία όπως και η πνευμονολογία. Στην δική μας ειδικότητα δεν υπάρχει καμία επικάλυψη καθώς έχει ένα αντικείμενο με το οποίο δεν ασχολείται κανένας άλλος. Επομένως έχοντας κατά νου αυτά τα κριτήρια, ενδέχεται κάποιος να ωθηθεί και να επιλέξει την νευροχειρουργική η οποία είναι πραγματικά μια γοητευτική ειδικότητα όμως υπάρχουν και προυποθέσεις για να την ασκήσει κανείς.
Σε ποιό επίπεδο βρίσκεται η ελληνική νευροχειρουργική?
Αυτή την στιγμή η ελληνική νευροχειρουργικήθα έλεγε κανείς, πως βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου, τι εννοώ : η δυνατότητα πλέον στην Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση του συνόλου της παθολογίας της νευροχειρουργικής μιας και δεν υπάρχει καμία επέμβαση που δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες σε διάφορα κέντρα της χώρας μας όσον αφορά το κομμάτι του εξοπλισμού, αλλά η κατάρτιση των Ελλήνων νευροχειρουργών και η βοήθεια που έχουν από τον τεχνολογικό εξοπλισμό που προσφέρουν πολλά από τα κέντρα στην Ελλάδα δίνουν την δυνατότητα να αντιμετωπιστεί πλέον οποιοδήποτε περιστατικό. Αυτό το οποίο γινόταν πριν από κάποια χρόνια και αντικρίζαμε ορδές ανθρώπων να ωθούνται προς κέντρα του εξωτερικού πλέον έχει μειωθεί αισθητά καθώς άνθρωποι που επιλέγουν να απευθυνθούν σε κέντρα του εξωτερικού ωθούνται κυριώς από κύκλους που είναι εξωιατρικοί
Το κράτος σας παρέχει τα απαραίτητα εφόγια ώστε να μπορέσετε να αναπτύξετε και να εξελίξετε το έργο σας?
Σε ένα μεγάλο βαθμό ναι, τώρα όσον αφορά την συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρού και τα συνέδρια δυστυχώς επιβαρύνεται ο ίδιος, είτε με απευθείας ανάληψης των εξόδων μιας τέτοιας διαδικασίας, είτε της επαφής που μπορεί να έχει με υποστηρικτικές εταιρείες από τα χειρουργεία του κλπ για να μπορέσει να καλυφθεί η δαπάνη μιας τέτοιας διαδικασίας. Όσον αφορά την κρατική επιχορήγηση στο κομμάτι αυτό, δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά
Όταν χειρουργείτε έναν άνθρωπο και ειδιαίτερα κάποιον νέο, επηρεάζεστε ψυχολογικά από το γεγονός αυτο?
Εκείνο το οποίο βλέπει κανείς ως χειρουργός, μιας και η ψυχολογία των χειρουργών αυτή είναι, βλέπουν έναν άνθρωπο που έχει συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση και οφείλουν να την αποκαταστήσουν σε τέτοιο βαθμο έτσι ώστε να μην αφεθούν κατάλειπα ή λειτουργικά ελλέιμματα πολύ περισσοτερο υπάρχει μια αυαισθητοποίηση σε μια συγκεκριμένη ηλικία, όμως δεν πολλαπλασιάζει το άγχος , δηλαδή όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται το ίδιο, ίσως και να δημιουργεί και μεγαλύτερο πείσμα και υπομονή καθώς θα πρέπει να γίνει ότι καλύτερο στον νέο άνθρωπο.
Από ποιούς αποτελίται η ομάδα σας αυτήν την στιγμή?
ΑΥτήν την περίοδο ο ομάδα μου αποτελείται απο δύο νευροχειρουργούς και μια αναισθησιολόγο, και έχουμε μια άψογη συνεργασία και υπάρχει επικάλυψη του ενός προς τον αλλό και θεωρώ πως προχωράμε αρμονικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην συνεργασία μας.
Είχατε ποτέ κάποιο περιστατικό το οποίο σας έχει εντυπωσιάσει?
Ένα πολύ ιδιαίτερο περιστατικό το οποίο είχε αρκετή ταλαιπωρία μέχρι να αντιμετωπιστεί, αφορούσε μία νέα γυναίκα γύρω στα τριάντα της χρόνια, η οποία ξεκίνησε με μια περίργη συμπτωματολογία και τελικά ανακαλύφθηκαν εκτεταμένες βλάβες στον εγκέφαλο οι οποίες αρχικά αποδώθηκαν σε κάτι διαφορετικό από αυτό που πράγματι ήταν. Τελίκα φάνηκε πως αφορούσε μια κατάσταση που εντάσσεται στις κακοείθιες. Η γυναίκα αυτή χειρουργήθηκε, ακολούθησε πρόγραμμα χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας και αυτή την στιγμή, οι τελευταίες της εξετάσεις είναι άψογες και εχουν υποχωρήσει όλα της τα ενοχλήματα ,ζώντας μια κανονική ζωή με την οικογένεια της και ευελπιστούμε σε ό,τι καλύτερο για αυτή. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό διότι ταλαιπωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό αλλάζοντας διάφορα νοσοκομία έως ότου καταλήξουμε στην διάγνωση και την αντιμετώπιση του προβλήματος της.
Θα προτρέπατε τους τελειόφοιτους της ιατρικής να ασχολήθουν με τον κλάδο σας?
Αν πραγματικά γοητεύει η νευροχειρουργική με τις παραπάνω προυποθέσεις τότε η απάντηση μου είναι θετική, αν δεν θέλουν να αφιερωθούν σε αυτό το αντικέιμενο, θα τους προέτρεπα να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Ο καλός γιατρός δεν είναι κατ’ ανάγκη ο καλός νευροχειρουργός, ο καλός γιατρός είναι αυτός που μαθαίνει ένα αντικέιμενο εις βάθος και προσφέρει στον άνθρωπο αυτό που είναι υπόχρεος να προσφέρει με ένα ικανοποιητικό έως άριστο αποτέλεσμα, αυτός είναι ο καλός γιατρός. Τ ο αν θα είναι και νευροχειρουργός εξαρτάται και από τον ίδιο. Αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με αυτό το αντικέιμενο τοτε η απάντηση μου ειναι ναι έχοντας όμως πάντα κατά νου ότι θα υπάρχουν περιορισμοί.
Comments are closed