ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ……
Γράφει ο Μανώλης Βελιβασάκης Ν.Υ

Μεγάλη και σπουδαία μέρα σήμερα που γιορτάζουμε τα εγκαίνια του ναού-προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης !
Εικοσιένα ολόκληρα χρόνια αγώνα και σκληρής δουλειάς χρειάστηκαν για να επιτευχθεί το όνειρο μας αυτό!

Και σήμερα έγινε πραγματικότητα και γι’αυτο και μόνο ήμαστε υπερήφανοι που τελικά το κατορθώσαμε!
Στα ερείπια του Σημείου Μηδέν, μερικές εβδομάδες μετά την δολοφονική επίθεση τις 9ης Σεπτεμβρίου του 2001, σαν υπεύθυνος των συνεργείων καθαρισμού του Ground Zero, είχα δώσει την εντολή στα συνεργεία καθαρισμού να σταματήσουν τα μηχανήματα και τους εκσκαφείς σαν έφτασαν στο σημείο των ερειπίων του παλιού ναού, για να μην καταστρέψουν τυχόν «λείψανα» του!


Και αφού συνέχισαν με κυριολεκτικά «αρχαιολογική σκαπάνη», για αρκετές ημέρες, τελικά βρέθηκαν ολιγοστά «απομεινάρια» μαζί με ένα μάτσο άθικτα κεριά!


Αρκετά όμως για να αποτελέσουν την μαγιά για να ξανά- φουσκώσει η ζύμη και να ανεγερθεί ο νέος μεγαλοπρεπείς ορθόδοξος ναός, που σήμερα βρίσκεται εκεί ψηλά στην κορυφή του Liberty Park, κάτασπρος από Πεντελικό μάρμαρο και Ορθόδοξος, για θα φωτίζει και να αγιάζει την μεγαλούπολη μας και ιδιαίτερα το μνημείο του Σημείου Μηδέν και να συνάμα μνημονεύει καθημερινά τις 3,000 ζωές που χάθηκαν την μακάβρια ημέρα εκείνη.


Η αναγέννηση και η ανοικοδόμηση αυτού του θαυμάσιου ορθοδόξου ναού, χώρου ανοικτού για όλους τους ανθρώπους, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ανεξιθρησκεία, αποτελεί, όχι μόνο ευκαιρία συνάντησης και διαλόγου, αλλά τη μοναδική απάντηση που είναι συμβατή με την Ορθόδοξη πίστη μας και με την αμερικανική μας ταυτότητα απέναντι στο μίσος που, εμποτισμένο από θρησκευτική μισαλλοδοξία, χτύπησε τη χώρα μας την 9η Σεπτεμβρίου του 2001.


Ειδικά σήμερα 4η Ιουλίου που γιορτάζουμε την Ελευθερία του Αμερικανικού έθνους, είναι μάλλον η πιο πρέπουσα ημέρα για τα εγκαίνια του Ναού τούτου, αφού μετά από 21 χρόνια η ανύψωση του από τα ερείπια του Σημείου Μηδέν, αναδεικνύει τον θρίαμβο ενάντια του μίσους και την κυριαρχία της Ελευθερίας και της δικαιοσύνης!

Η ελευθερία αυτή έχει χαράξει την ψυχή, το μυαλό, την καρδιά και τη συνείδησή μας και ως Ελληνοαμερικανικοί εορτάζουμε σήμερα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του έθνους μας, σύμφωνα με την παράδοσή μας, με το βλέμμα στραμμένο στο νέο όραμα για το μέλλον μας που τιμά το παρελθόν μας.
Προσωπικά, είμαι ευγνώμων και υπερήφανος που μου δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρω ολίγον τι στην γιγαντιαία αυτή προσπάθεια, σαν δομικός μηχανικός του ναού, σε συνεργασία με τους εκλεκτούς συνεργάτες αρχιτέκτονες Νίκο Κουτσομύτη και Σαντιάγκο Καλατράβα.

Τέλος σας εξομολογούμαι πως σήμερα, μετά από 21 χρόνια δουλειάς, αγώνα και ταλαιπωρίας, τι στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μου έκανε την τιμή να συμμετάσχω στο να γεμίσει με το λάδι η καντήλα του ναού, έφυγε τελικά ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους μου, και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων!

Μακάρι η μεγάλη χάρη του Αγίου Νικολάου να μας βοηθά και να μας προστατεύει όλους που εργάστηκαν και συνέβαλαν στο ιερό έργο τούτο, και ολόκληρο τον κόσμο.


Απολαύστε μερικές από τις φωτογραφίες που τράβηξα σήμερα το πρωί στην τελετή των εγκαινίων του ιερού ναού.
ΜΒ/ 4-7-2022

πηγη https://kritikoipalmoi-press.blogspot.com/2022/07/blog-post_5.html?fbclid=IwAR14Lj2Ze_8C9ge54F8kvwTapaEXX9jL3TGe4nVL-GkeH_yqOAy3124mFHU#more

Categories:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  hellas radio
  Evripos 90 FM
   « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

  Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

  Attica Group
  Blue Star Ferries
  HELLENIC SEAWAYS
  ANEK LINES
  MINOAN LINES
  GOLDEN STAR FERRIES
  AEGEAN
  OLYMPIC AIR
  SKY EXPRESS
  GELASAKIS GROUP
  LET”S TOUR
  LETS FERRY
  LETS DRIVE
  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
  Lyro dental clinic
  Advertisement