Ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’ ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟ   –   

 • Χώρο για την ανέγερση εκκλησίας στην υπό ανέγερση Νέα Διοικητική Πρωτεύουσά της παραχώρησε η Αίγυπτος προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση γης που αναλογεί σε 6.000 τετραγωνικά μέτρα, για να στεγαστεί η νέα διοίκηση του Πατριαρχείου στο Κάιρο, η οποία θα αποτελέσει και το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και σε ολόκληρη την Αφρική.

«Η απόφαση αυτή του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι δείχνει και την αμέριστη αγάπη και το σεβασμό τόσο του ιδίου όσο και της χώρας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στον Προκαθήμενό του, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Παλαίφατο Πατριαρχείο.

Το δωρηθέντα αυτό χώρο, επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, χαρακτηρίζοντάς τον ως «το δώρο της Αιγύπτου προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο».

Εκεί, τον υποδέχθηκαν θερμά οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και οι στρατιωτικές αρχές.

 Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής εκκλησίας και πάσης Αφρικής, ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους της Νέας Διοικητικής Πρωτεύουσας και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων.

Όπως αναφέρει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, «για τη μεγάλη αυτή απόφαση της Αιγύπτου και του Προέδρου της Αλ Σίσι, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε προς τον Αιγύπτιο ηγέτη την ευγνωμοσύνη του για τη συγκεκριμένη δωρεά και τον ευχαρίστησε που στέκεται, πάντοτε, αρωγός και στηρίζει το έργο του Πατριαρχείου.

 Τόνισε, επίσης, πως το νέο κέντρο του Πατριαρχείου στο Κάιρο θα είναι ένας χώρος πολυπολιτισμικός που θα αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και εθνικότητες, προς όφελος της ανθρωπότητας και της ειρήνης στον κόσμο».

«Θέλουμε να ενώσουμε τους λαούς, ιδιαίτερα σήμερα που οι φανατισμοί και ο διχασμός απειλούν την πορεία του κόσμου», τόνισε ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής εκκλησίας Θεόδωρος Β΄, εισημαίνοντας πως «το νέο αυτό κέντρο της ορθοδοξίας στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα θα αποτελέσει ταυτόχρονα και το φωτεινό φάρο για την ιεραποστολική δράση του Πατριαρχείου στην πολύπαθη ήπειρό μας».

Και όπως ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής τόνισε, «με τη δωρεά αυτή καταδεικνύεται έμπρακτα η εκτίμηση του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι προς το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και κατ’ επέκταση στον Ελληνισμό της Αιγύπτου και επιβεβαιώνει τους ακατάλυτους δεσμούς του ελληνισμού με τον αιγυπτιακό λαό».

Τέλος, o Μακαριώτατος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, για τις άοκνες προσπάθειές του και την άψογη συνεργασία του με τις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές για να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση όλου του έργου και της δωρεάς της Αιγύπτου προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Η νέα πρωτεύουσα, που εκτείνεται μεταξύ του ποταμού Νείλου και της Διώρυγας του Σουέζ, ανατολικά του Καΐρου, και στην οποία θα μπορούν να κατοικήσουν μέχρι και 6 εκατομμύρια άνθρωποι, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά. Προσωρινά ονομάζεται Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα και θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη, πιο πολυτελή, μοντέρνα και νεώτερη πρωτεύουσα του κόσμου.

Εκεί θα μεταφερθεί το Προεδρικό Μέγαρο, η Βουλή της Αιγύπτου, όλα τα υπουργεία και οι κυβερνητικοί Οργανισμοί, αποκεντρώνοντας την πολυπληθή αιγυπτιακή πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων. Επίσης έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και πολλές πρεσβείες αλλά και εταιρείες να αποκτήσουν έδρα εκεί.

Τα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας θα είχαν ίσως γίνει αν δεν είχε προκύψει η πανδημία, και έτσι προγραμματίζονται πιθανόν για τον επόμενο χρόνο.

Categories:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  hellas radio
  Evripos 90 FM
   « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

  Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

  Attica Group
  Blue Star Ferries
  HELLENIC SEAWAYS
  ANEK LINES
  MINOAN LINES
  GOLDEN STAR FERRIES
  AEGEAN
  OLYMPIC AIR
  SKY EXPRESS
  GELASAKIS GROUP
  LET”S TOUR
  LETS FERRY
  LETS DRIVE
  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
  Lyro dental clinic
  Advertisement