28 Ιουλίου 2021

Τον θάνατο ενός διαπρεπή ανθρώπου των γραμμάτων θρηνούν τα Χανιά, καθώς έφυγε από τη ζωή ο λογοτέχνης Δημήτρης Κακαβελάκης.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης.

 Απο μικρή ηλικία επιδόθηκε στην λογοτεχνία και την ποίηση θητεύοντας σε εξαίρετους δημιουργούς και ανθρώπους των γραμμάτων της Μεγαλονήσου.

Μέσα στην Κατοχή και σε σκληρές συνθήκες σχεδιάζει τα πρώτα του ποιήματα τα οποία αργότερα τα εκδίδει σε μικρά φυλλάδια και τα μοιράζει στους φίλους του στα Χανιά.

Αποτελούν τη πρώτη ύλη για την ιστορική έκδοση της ποιητικής συλλογής του Η ΝΗΣΟΣ η οποία πρωτοκυκλοφόρησε στην Αθήνα  πολύ αργότερα με το ψευδώνυμο Δημήτρης Λευκορείτης πάλι σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, την περίοδο της στρατιωτικής Χούντας.

Είναι η ποιητική συλλογή για την οποία ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος ομιλεί για μία καινούργια γραφή στην ελληνική ποίηση.

Μία νέα ελληνική ποίηση λοιπόν μέσα σε εκείνη την σκοτεινή εποχή ενός εσωτερικού σπαραγμού άρχισε  να αποτυπώνει με μια διαφορετικότητα ο Δημήτρης Κακαβελάκης.

Μία ποίηση χωρίς πολυλογίες και αερολογίες κατα πως λέει ο Σινόπουλος.Πυκνή γεμάτη νοήματα, εμπειρίες ουσιαστικές, κοφτερή και μεταλλική.

Μία ποίηση που συνενώνει τον άνθρωπο μέσα απο τον αντικατοπτρισμό της κοινής αγωνιώδους εμπειρίας και που επιμελείται ο Νίκος Καρούζος.

Ο Μηνάς Δημάκης κάνει λόγο για τον πρωτότυπο λυρισμό και τη δύναμη της δραματικής έντασης αυτής της ιδιότυπης  νεοϋπερρεαλιστικής ποίησηςγια την οποία έκανε λόγο σε στενούς του κύκλους και ο Γιώργος Σεφέρης και επαίνεσε ιδιαίτερα ο αμερικανός ελληνιστής μεταφραστής του Ν.ΚαζαντζάκηΚίμων Φράϊερ.

Στην ένταση της καθημερινότητας ο Κακαβελάκης δεν προδίδει τον μυστικό αυτό δρόμο της ΝΗΣΟΥ.

Η ποίηση του δένεται με την ζωή και την καθημερινή έγνοια για τον άνθρωπο και μεταμορφώνεται μέσα στίς  μοντέρνες απαιτήσεις αποκτώντας μια νέα λειτουργικότητα και πολυπλοκότητα. 

Ο Κακαβελάκης προχωρά στίς τελευταίες ποιητικές του συλλογές σε μία συστηματική αποδόμηση της έκφρασης τονίζοντας μαζί με  τις ορατικές διαστάσεις των φθόγγων εκείνη την πολύπλευρη ακουστική ψυχοδραματική εμπειρία της γλώσσας.

Αυτή οργανώνεται μέσα στην ηχοορατική ποίηση απο  ενοράσεις και πολυδιάστατες μορφολογίες οι οποίες τελικά αποτελούν ένα επίπονο καταστάλαγμα και καταγραφή της εμπειρίας που πρoκύπτει  απο τή συνεχιζόμενη σύγκρουση και ανάπλαση του φαντασιακού και του πραγματικού κόσμου.

Εργάστηκε σκληρά οργανώνοντας πολλά ποιητικά δρώμενα μαζί με δήμους και κοινότητες πετυχαίνοντας να αποδείξει ότι και ο απλός κόσμος μπορεί να συμμετέχει σε συμβάντα μοντέρνας τέχνης.

Έργα του Δ.Κ έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική και  ιταλική γλώσσα.

Ο  αμερικανός λογοτέχνης και ποιητής Φίλιπ Ράμπ ο οποίος ζεί μόνιμα στην Ελλάδα έχει γράψει για το ποιητικό έργου του Δημήτρη Κακαβελάκη μια πολύπτυχη μελέτη στην αγγλική γλώσσα.

Επίσης έχει μεταφράσει τις πιο πολλές απο τις ποιητικές συλλογές του. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή ποιητικά Workshops και έχει παρουσιάσει την ποίηση του σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το περίφημο William and Mary στην Virginia των Η.Π.Α  όπου έχει καταθέσει και το ανέκδοτο χειρόγραφο της ποιητικής του συλλογής ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ.
Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Ελληνες συνθέτες όπως ο 
Θόδωρος Αντωνίου (ΚΡΗΤΗ ΟΝΕΙΡΟ ΜΕΓΑ -ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ) και ο Μιχάλης Αδάμης (Ο ΑΥΤΟΣ), με τον διακεκριμένο πρωτοπόρο ερευνητή -καθηγητή στο Πολυτεχενείο Αθηνών και ζωγράφο Παντελή Ξαγοράρη, τους ζωγράφους Βασίλη Κελαϊδή, Κώστα Ηρακλή Γεωργίου, Μανώλη Cretico Kακαβελάκη, Βασίλη Ζαχαράκη, Giacomo Cuttone, Nicollo d΄Alessandro, με τους διακεκριμένους σκηνοθέτες
Βασίλη Ρίτσο- Μαριέττα Ριάλδη-  Νίκο Παροίκο- Μίνω Βολανάκη.

H προσφορά του Δημήτρη Κακαβελάκη επεκτείνεται και στους τομείς της Δημοσιογραφίας, της Επικοινωνίας. Ογκωδέστατη η δημοσιογραφική του παρουσία σε πολλές εφημερίδες της Ελλάδος και του εξωτερικού. Απο τους πρωτεργάτες των δημοσίων σχέσεων στην Ελλάδα.

Διετέλεσε πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας δημοσίων σχέσεων και διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Λαμπράκη ΔΟΛ απο το 1970 μέχρι το 1981. 

Διευθυντής του Δημοσιογραφικού οργανισμού Περιφερειακών εφημερίδων ΔΟΠΕ.

Προσωπικός Γραμματέας του αείμνηστου κρητικού πολιτικού της  ΕΔΑ Στέλιου Πιστολάκη.

Πολιτικά δραστηριοποιήθηκε με την ένωση κέντρου. Εισηγητής του Θεσμού του διεθνούς Ακρωτηρίου Ειρήνης και του Βραβείου Όλαφ Πάλμε στην Κρήτη πρός τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη.

Εισηγητής για τη θεσμοθέτηση του διεθνούς  βραβείου Καζαντζάκη και του παγκόσμιου κέντρου δημοκρατίας Ελευθέριος Βενιζέλος.

Διετέλεσε διευθυντής του ελληνικού τμήματος της εφημερίδας Πρωϊνής της Νέας Υόρκης.

Σύμβουλος δημοσίων σχέσεων της συνοδικής επιτροπής της εκκλησίας της Ελλάδας 1975-1980, σύμβουλος επικοινωνίας πολλών διακεκριμένων ελλήνων πολιτικών.

Βραβεύτηκε το 2002 επί της Δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου με το Ανώτατο μετάλλιο της πόλης των Αθηνών για τίς υπηρεσίες του στην ανάπτυξη του τομέα των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα και της προβολής της πόλης των Αθηνών.

Ηταν σύμβουλος εκδόσεων, κεντρικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας και εντεταλμένος απο αυτό διευθυντής της Στοάς του Βιβλίου.

(πηγή βιογραφικού… nearchos.gr)

Categories:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
    hellas radio
    Evripos 90 FM
     « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

    « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

    Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

    Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

    Attica Group
    Blue Star Ferries
    HELLENIC SEAWAYS
    ANEK LINES
    MINOAN LINES
    GOLDEN STAR FERRIES
    AEGEAN
    OLYMPIC AIR
    SKY EXPRESS
    GELASAKIS GROUP
    LET”S TOUR
    LETS FERRY
    LETS DRIVE
    CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
    Lyro dental clinic
    Advertisement