Στο Φανάρι στον  Οικουμενικό πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ήδη  ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Μία νέα εποχή ξεκινά στην Εκκλησία της Κρήτης μετά και την εκλογή του Ευγένιου στη θέση του Αρχιεπισκόου Κρήτης…

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα βρίσκεται σήμερα στο Φανάρι συνοδευόμενος από τον Αρχιεγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και επίσκοπο Κνωσού Πρόδρομο Ξενάκη, και τον Πρωτοσύγγελο Μεθόδιο Βερνιδάκη για την ευχαριστία αυτού εν Συνόδω, τις ευχές των Ιεραρχών και των λοιπών παρόντων, αλλά και για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου, οι οποίες ολοκληρώνονται την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Ο κ.κ. Ευγένιος έλαβε 7 ψήφους έναντι 5 πουν έλαβε ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος ενώ η  ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Η είδηση της εκλογής του διαδόθηκε άμεσα ενώ οι καμπάνες τόσο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά όσο και στις υπόλοιπες εκκλησίες της Κρήτης χτύπησαν χαρμόσυνα, ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την απόφαση της  Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ τα συγχαρητήρια μηνύματα για την εκλογή του έπεσαν “βροχή”.

Αυτό που εντυπωσίασε και έδειξε τις προθέσεις αλλά και το πως βλέπει τα νέα του καθήκοντα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης είναι το γεγονός ότι επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο τέως Κρήτης Ειρηναίο στο ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλεύεται προκειμένου να πάρει την ευλογία του, λίγη ώρα πριν αναχωρήσει για το Φανάρι. 

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης ήταν γεμάτες συγκίνηση. Ο κ.κ. Ευγένιος δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής, λίγο μετά την εκλογή του:

«Με βαθιά συγκίνηση άκουσα το άγγελμα της εκλογής μου στην θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και του Πατριάρχου μας, του Μεγάλου Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 

Υποβάλω την βαθύτατη αφοσίωση μου προς το πρόσωπο του και στην μητέρα μας Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, την οποία η Εκκλησία της Κρήτης έχει το προνόμιο να έχει την κανονική της αναφορά. Δοξάζω τον Θεό για ότι έχει γίνει μέχρι τώρα στην ζωή μου, μια ζωή που αφιέρωσα με όλη μου την δύναμη της ψυχής και που Εκείνος την οδηγεί όπου θέλει, όποτε θέλει και όπως κρίνει.

 «Σήμερα Εκείνος θέλησε μεταξύ των ισαδελφών μου αρχιεραρχών των αξίων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κρήτης να καταστώ πρώτος διάκονός της. Να διακονίσω την ειρήνη και την ενότητα της Κρητικής Εκκλησίας, να διακονίσω την ενότητα του λαού μας. 

Να διακονίσω και να συνεχίσω την ιστορία μιας Εκκλησίας με χρυσές σελίδες ιστορίας στο διάβα των αιώνων.

Επικαλούμαι την ευχή και την πρεσβεία του Αγίου Αποστόλου Τίτου, του πρώτου Επισκόπου της Εκκλησίας της Κρήτης και βεβαίως του Αποστόλου των εθνών και του νησιού μας, του Αποστόλου Παύλου, το Άγιο πόδι του πάτησε την Κρήτη και την ευλόγησε πολυτρόπως. Επικαλούμαι τις ευχές όλων των αδελφών μου, Αρχιερέων, των αδελφών μου του ιερού Κλήρου της Κρήτης, των Μοναχικών αδελφοτήτων, αλλά και αυτού του όμορφου και ευλογημένου λαού.

Δοξάζω το Θεό και την Παναγία, την παναγία του Χάνδακα που από τα μικρά μου χρόνια δίπλα μου οδηγεί τα βήματά μου στην Εκκλησία.

Ευχαριστώ όσους ευεργέτησαν τη ζωή μου με πρώτο το Μακαριστό Γέροντά μου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, αλλά και το δικό του Γέροντα του οποίου το όνομα μου εμπιστεύτηκε τον Μακαριστό μεγάλο πρωθιεράρχη της Εκκλησίας της Κρήτης Ευγένιο, του οποίου όχι μόνο την κλήση αλλά προπάντων το ήθος τους τρόπους και αυτό που χαρισματικά λιτάνευε μέσα στην Εκκλησία καλούμαι να συνεχίσω, όπως και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιμόθεου, του οποίου υπήρξα μέχρι το τέλος της ζωής του βοηθός Επίσκοπος αλλά και του οσίου Γέροντός μας του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, του οποίου το γήρας με όλη μου την αγάπη και στοργή θα περικρατήσω μέχρι να θέλει ο Θεός.

Εκείνος με την ευχή του θα οδηγεί και τον δικό μου βηματισμό για να συνεχίσω το δικό του όμορφο έργο που επιτελεί τα τελευταία χρόνια στην Εκκλησία της Κρήτης».

Έστειλε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του όπως ο ίδιος τόνισε σε όλη την Κρήτη “για τις προσευχές όλων των ανθρώπων που αυτές τις ημέρες ανέβηκαν μέχρι τον ουρανό. Χαιρετίζω και τους αδελφούς που ήταν στο Τριπρόσωπο μετά την τελευταία εκλογική διαδικασία που για πρώτη φορά γίνεται στην Εκκλησία της Κρήτης, τον αδελφό μου Άγιο Κισσάμου και Σελίνου κκ. Αμφιλόχιο ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου για να εκφράσει με την ευγένεια της ψυχής του τα συγχαρητήρια στον αδελφό του που εξελέγη αλλά και τον αδελφό Άγιο Πέτρας και Χερρονήσου ο οποίος είχε εισέλθει και εκείνος με πέντε ψήφους στο Τριπρόσωπο”.

Παρών στο Ρέθυμνο ήταν και ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Εκκλησία της Κρήτης. με πολύ χαρά ακούσαμε την καλή αγγελία της εκλογής στην Θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτη, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και συνοδοιπόρου εμού προσωπικώς από τα νεανικά μου χρόνια. 

Θέλω να τον συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου, να του ευχηθώ ο Χριστός και η Παναγία να τον ενισχύουν στη νέα του διακονία και είμαι σίγουρος όπως μέχρι σήμερα έχει δείξει δείγματα γραφής για το Εκκλησιαστικό του ήθος, για την αγάπη του για την Εκκλησία από τα μικρά του χρόνια, για την πορεία του μέσα στην Εκκλησία, έτσι από τώρα και στο εξής από μια νέα θέση πιο υπεύθυνη θα αγωνίζεται για τα δίκαια της Εκκλησίας της Κρήτης και για το καλό όλων μας».

Ένας από τους ιερείς που βρέθηκαν στο επισκοπικό μέγαρο ήταν και ο π. Σωκράτης Ξενικάκης, ο οποίος δήλωσε: «Ιεράρχης της καρδιάς, τιμή μα και συνάμα μεγάλη ευλογία γι αυτόν τον τόπο που σήμερα ζει αυτή την ιστορική στιγμή να στέλνει ένα δικό του Επίσκοπο στο μεγάλο θρόνο του ηρακλείου ως Αρχιεπίσκοπο. 

Του ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας Άξιος, να υπηρετήσει και από αυτό το μετερίζι όπως ξέρει, πάντα με την ευγένεια που προσφέρει το όνομά του, με την αρχοντιά του, την ενότητα που φέρνει πάντα στο πέρασμά του και συνάμα με τον δυναμισμό του».

Categories:

Tags:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
    hellas radio
    Evripos 90 FM
     « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

    « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

    Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

    Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

    Attica Group
    Blue Star Ferries
    HELLENIC SEAWAYS
    ANEK LINES
    MINOAN LINES
    GOLDEN STAR FERRIES
    AEGEAN
    OLYMPIC AIR
    SKY EXPRESS
    GELASAKIS GROUP
    LET”S TOUR
    LETS FERRY
    LETS DRIVE
    CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
    Lyro dental clinic
    Advertisement