Η  ενωση μας ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΩΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου,  15 ημέρες πριν από την έναρξή του (24-26/9/21)

Μια μεγάλη προσπάθεια, μια σημαντική ιδέα πλησιάζει στην υλοποίησή της, με πολλές προσδοκίες τόσο για τη φετινή διεξαγωγή του όσο και για μελλοντικές προοπτικές. Κύριος στόχος μας η επιστημονική γνώση να φτάσει σε όλους –μικρούς και μεγάλους– με τρόπο απλό, προσιτό και απολαυστικό.

Για τον λόγο αυτό δεν θα υπάρξουν ομιλίες ακαδημαϊκού ύφους, αλλά απλές συζητήσεις, επιστημονικά δρώμενα με τη μορφή παιγνιδιού ή θεατρικής αφήγησης, εντυπωσιακά πειράματα που θα εξηγούν καθημερινά θέματα, περιηγήσεις, Stand up Science για παιδιά, εκθέσεις, θεατρικά/μουσικά εργαστήρια και εργαστήρια όπου τα παιδιά θα μάθουν να κατασκευάζουν φιγούρες καραγκιόζη, και κυρίως αμέτρητοι γρίφοι που θα ζητούν επίμονα τη λύση τους.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες μόνο από τις πολυάριθμες δραστηριότητες:

 • Ο μαθηματικός και Ιδρυτής του μουσείου Γρίφων, Πανταζής Χούλης, θα αναδείξει τι είναι ένας γρίφος μέσα από απλές ομιλίες («Δούρειος Γρίφος», «Αρχιμήδους Οστομάχιον»), και επιπλέον μια πλούσια διάλεξη με θέμα το Καστελλόριζο.
 • Ο Μιχάλης Τούλουζας, πολυβραβευμένος κατασκευαστής γρίφων και Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γρίφων, θα παρουσιάσει μια εντυπωσιακή έκθεση με δείγματα των βραβευμένων γρίφων του.
 • Ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Λάμπρου, θα προσεγγίσει τα μαθηματικά μέσω διασκεδαστικών αφηγήσεων και μαθηματικών τρυκ.
 • Ο Κοσμάς Γαζέας, αστροφυσικός, Τμήμα Αστροφυσικής ΕΚΠΑ, θα δείξει στους επισκέπτες πώς να αγγίξουν τους πλανήτες και ναταξιδεύουν νοητά στο ηλιακό μας Σύστημα μέσα από τη διαδραστική του έκθεση Planets In Your Hand.
 • Ερευνητές

(α) από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών θα παρουσιάσουν καινοτόμες δράσεις με θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον και θα συζητήσουν με τα παιδιά για το θαλάσσιο οικοσύστημα,

(β) από το Ινστιτούτο Παστέρ θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον παίζοντας με την περιέργεια του κοινού σε θέματα βιολογίας και δημόσιας υγείας,

(γ) από το Ίδρυμα Ευγενίδου/ Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας θα καταπλήξουν με το Μathemagic και με σειρά πρωτότυπων χημικών πειραμάτων, και

 • τέλος, δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το πρόγραμμα τα μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής/Stem με τίτλο «Οι πρώτοι μου αυτοματισμοί» από τον γνωστό οργανισμό Stem Education.

Στο επόμενο Δελτίο Τύπου θα αναφερθούμε λεπτομερώς στο κομμάτι του φεστιβάλ που συνδέει την Τέχνη με την Επιστήμη.

Τη διοργάνωση συντονίζουν το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου. Τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Συνδιοργανώτρια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Με την αφιλοκερδή προσφορά 50 και πλέον συμμετεχόντων ερευνητών, ακαδημαϊκών, και εκπαιδευτικών φορέων.

Για περισσότερες πληροφορίες στο site: https://kastellorizofestival.com/

Για επικοινωνία:

Πανταζής Χούλης: Διοργανωτής/Μουσείο Γρίφων Μεγίστης:

e-mail: pandahou@yahoo.com – T  +30 22460 49454 &  +30 6980865814

Ελένη Γραμματικοπούλου: Συν-Διοργανώτρια:

e-mail: eleni.gramma@gmail.com  – Τ. +30 2106395458 &  +30 697 4228637

Categories:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  hellas radio
  Evripos 90 FM
   « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

  Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

  Attica Group
  Blue Star Ferries
  HELLENIC SEAWAYS
  ANEK LINES
  MINOAN LINES
  GOLDEN STAR FERRIES
  AEGEAN
  OLYMPIC AIR
  SKY EXPRESS
  GELASAKIS GROUP
  LET”S TOUR
  LETS FERRY
  LETS DRIVE
  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
  Lyro dental clinic
  Advertisement