ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η Κρήτη με γέννησε, αλλά η Αφρική με κέρδισε», επεσήμανε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρος αποδεχόμενος το «Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Πρόκειται για το ανώτατο βραβείο του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο θεσπίστηκε το 1986 και απονέμεται κατά την διάρκεια του επισήμου ετησίου δείπνου του οργανισμού που τις δύο τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες λαμβάνει χώρα στο Ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν.

Στο δείπνο παρατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 8 Οκτωβρίου 2022 και παρέστησαν 600 περίπου ομογενείς – Άρχοντες με τις οικογένειές τους, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της ομογένειας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος και άλλοι αρχιερείς της Αμερικής και του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Μιχάλης Φυρίλλας, αντίστοιχα, ο Έλληνας πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη, η μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, ο γενική Πρόξενος του Παναμά, Γεωργία Αθανασοπούλου, η πρόβοστ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Κάθριν Φλέμινγκ, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ, Δημήτριος Κόκοτας και άλλοι εκπρόσωποι.

Στο έργο και στην ζωή του τιμώμενου αναφέρθηκαν ο υποδιοικητής και ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων, Θεόδωρος Μποζανέλης και Δρ. Άντονι Λυμπεράκης, αντίστοιχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, μέσω του μαγνητοσκοπημένου μηνύματος.

Αν και οι προσφωνήσεις τους διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εντούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά καθώς μεταξύ άλλων εξήραν το ιεραποστολικό έργο του τιμωμένου και τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Αφρικανών, καθώς επίσης και την σθεναρή στάση του στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Πατριαρχείου της Μόσχας και το οποίο προχώρησε σε αντίποινα, παραβιάζοντας την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική.  

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο η αναφορά τιμώμενου στις προκλήσεις που αντιμετώπιζε και συνεχίσει να αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στην Μαδαγασκάρη κανένα παιδί δεν φορούσε παπούτσια.

Σε πρώτο πλάνο ο Τζον Κατσιματίδης, ενώ λαμβάνει από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο τον αετό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Θεόδωρος αφιέρωσε το Αθηναγόρειο Βραβείο «σε όλους εκείνους που νύχτα – μέρα αγωνίζονται κοντά του» και κάλεσε τους ομογενείς να προσεύχονται για το ποίμνιό του και να αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο διοικητής του Τάγματος, Δρ. Άντωνι Λυμπεράκης παρέδωσε στον κ. Θεόδωρο επιταγή αξίας $100.000, ενώ ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Τζον Κατσιματίδης προσέφερε άλλες $100.000, τα οποία όπως επεσήμανε ο κ. Θεόδωρος θα διατεθούν για τις ανάγκες του κλήρου και των σχολείων.

Ο κ. Θεόδωρος ανταπέδωσε απονέμοντας το παράσημο του Ταξιάρχη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και το παράσημο του Αγίου Σάββα στον Δρ. Άντονι Λυμπεράκη. Στη συνέχεια απένειμε μια γόνδολα στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο και έναν αετό στον Τζον Κατσιματίδη σε ένδειξη αναγνώρισης για την υποστήριξη που παρέχουν στο Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόσωρος ενώ προσφέρει σοτν π. Αλέξανδρο Καρλούτσο μια γόνδολα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρος και ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το μαγνητοσκπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Μερική άποψη της μεγάλης αίθουσας του Ξενοδοχείου Χίλτον στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δρα. Άντονι Λυμπεράκη.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον την βράβευση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Δρ. Άντονι Λυμπεράκης, ενώ προσφέφει στον Πατριάρχη Αλεξανδρεία, κ. Θεόδωρο επιταγή αξίας $100.000. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της AHEPA, Βασίλειος Μωσαϊδης, ενώ συνομιλεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, αριστερά και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο συντονιστής της εκδήλωσης Τζον Σ. Ζαβιτσάνος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

πηγες https://www.anamniseis.net/ και https://hellenicmediagroup.com/

Categories:

Tags:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  hellas radio
  Evripos 90 FM
   « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

  Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

  Attica Group
  Blue Star Ferries
  HELLENIC SEAWAYS
  ANEK LINES
  MINOAN LINES
  GOLDEN STAR FERRIES
  AEGEAN
  OLYMPIC AIR
  SKY EXPRESS
  GELASAKIS GROUP
  LET”S TOUR
  LETS FERRY
  LETS DRIVE
  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
  Lyro dental clinic
  Advertisement