Γράφει ο Νίκος Γιάνναρης 

Η Λαμία γιόρτασε την απελευθέρωση της από τους Γερμανούς και τον πολιούχο Άγιο Λουκά την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 .

«Καλεσμένος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος ο Επίσκοπος Κνωσού Σεβασμιότατος κ.κ. Μεθόδιος εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και Αρχιεπισκόπου Ευγένιου Β’.»  

Τα γιορτινά της φόρεσε η πόλη της Λαμίας αφού σαν σήμερα, την 18η  Οκτωβρίου το 1944, απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η διπλή γιορτή για την πόλη της Λαμίας, Αυτή της απελευθέρωσης της πόλης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής που συμπίπτει με τον εορτασμό του πολιούχου της Ευαγγελιστή Αγίου Λουκά, ο οποίος λόγω της ιατρικής του ιδιότητας φέρεται να “θεράπευσε” την πόλη από τις “πληγές” της γερμανικής κατοχής.

Παρόντες στον εορτασμό η πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία του Νομού και της πόλης και πλήθος πιστών με επίκεντρο τον πάνσεπτο και μεγαλοπρεπή ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου στο ύψωμα της πόλης.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο Επίσκοπος Κνωσσού κ.κ  Μεθόδιος προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ Συμεών.

Η επίσκεψη του εκπροσώπου της Κρητικής Εκκλησίας ξεκίνησε την Τρίτη 17/10/2023 με προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, εκεί που βρίσκεται το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτη και συνεχίστηκε με τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά της Λαμίας.

Το πρωί της Τετάρτης χοροστάτησε στον Όρθρο και στην συνέχεια συλλειτούργησε με τους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, Δράμας Δωρόθεο, Φθιώτιδος Συμεών και Επίσκοπο Λευκουπόλεως Πολύκαρπο.

Στον Ιερό Ναό βρέθηκαν και μέλη του Συλλόγου Κρητικών Φθιώτιδος με τις παραδοσιακές στολές τους, που με τον τρόπο αυτόν θέλησαν να υποδεχθούν τον Επίσκοπο Κνωσού κ.κ  Μεθόδιο.

Τα μέλη του συλλόγου με τον δραστήριο πρόεδρο τους Μηνά Σιώκη  αλλά και τον πρώην πρόεδρο Νικόλαο  Γιάνναρη ,ο οποίος ήταν ντυμένος παραδοσιακά  συμμετείχαν στην λιτάνευση των Ιερών εικόνων της Παναγίας και του Αγίου Λουκά στο κέντρο της πόλης και στο τέλος των εκδηλώσεων προσέφεραν ένα μικρό αναμνηστικό δώρο στον Επίσκοπο Κνωσσού κ.κ  Μεθόδιο, θέλοντας να δείξουν την αγάπη τους στο πρόσωπο του αλλά και να μεταφέρουν μέσω αυτού και τον σεβασμό τους στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ Ευγένιο Β’.

Τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί την Λαμία ιεράρχης της Κρητικής Εκκλησίας ήταν το 2013, όταν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου είχε παραβρεθεί ο τότε Μητροπολίτης Ρεθύμνης και νυν Αρχιεπίσκοπος κκ Ευγένιος προσκεκλημένος του Μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ Νικολάου.

Χρόνια Πολλά Λαμία…

Νίκος Γιάνναρης μέλος του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε

Categories:

Tags:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  hellas radio
  Evripos 90 FM
   « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

  Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

  Attica Group
  Blue Star Ferries
  HELLENIC SEAWAYS
  ANEK LINES
  MINOAN LINES
  GOLDEN STAR FERRIES
  AEGEAN
  OLYMPIC AIR
  SKY EXPRESS
  GELASAKIS GROUP
  LET”S TOUR
  LETS FERRY
  LETS DRIVE
  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
  Lyro dental clinic
  Advertisement