H ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΩΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ελάτε να ενώσουμε τα κομμάτια της Επιστήμης σε ένα μεγάλο Puzzle

Πού; στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου/Παιγνίδια Επιστήμης

Για τρεις ημέρες το μικρό αυτό ακριτικό νησί θα γίνει το επίκεντρο της επιστημονικής γνώσης φιλοξενώντας πληθώρα επιστημονικών δρώμενων, εντυπωσιακών πειραμάτων, πρωτότυπων δράσεων, παιγνιδιών και εργαστηρίων. Η νέα γνώση γίνεται ένας μεγάλος επιστημονικός γρίφος που επιζητεί την επίλυσή του.

Σημαντικοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτικοί  σχεδίασαν τις παρουσιάσεις τους γεμάτες με κάθε λογής γρίφους προσαρμόζοντας  τες  ειδικά για τις απαιτήσεις  του ξεχωριστού αυτού φεστιβάλ.

Ο ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής θα μας αποκαλύψει τα  μυστικά  της πλοήγησης στο διάστημα. Παρακολουθώντας την ομιλία του  ποιος δεν θα ανυπομονεί  να «αγναντέψει» καλύτερα τον βραδινό ουρανό   αλλά να παρατηρήσει και το άστρο της ημέρας;

Η θρυλική αστρο–ηλιο παρατήρηση επιστρέφει δυναμικά τη φορά αυτή μάλιστα εμπλουτισμένη και με  αστρφωτογράφηση  βαθέως ουρανού μέσα  από την σύμπραξη τριών φορέων: του Αστεροσκοπείου  Αθηνών, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής /ΙΤΕ (με τη στήριξη του ΕΛ.Ι.Δ.ΕΚ) και της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι».

Το ταξίδι του στην Ανταρκτική αναζητώντας μετεωρίτες θα μας αφηγηθεί ο καθ. του  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης.  Ένα συναρπαστικό ταξίδι εμπειρίας ζωής μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης και παράδειγμα θέλησης  για το νεανικό κοινό.

Το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής, του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στην υγεία,  προσεγγίζεται  μέσα από διαφορετικές δράσεις. Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης θα ανοίξει  έναν  ζωντανό διάλογο για το Περιβάλλον και την Υγεία  ενώ   το  Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Παν/μίου Κρήτης & ΕΛ.Ι.Δ.ΕΚ  θα παρουσιάσει  το πρόγραμμα «Μαθαίνοντας και διδάσκοντας για την Κλιματική Αλλαγή» (EDU4Clima) με απλά πειράματα επίδειξης. \Επιπρόσθετα  και ο χημικός Δημήτρη΄Κονιδιτσιώτη “Science is Fun”ΕΕΦθα απαντήσει, μέσα από εντυπωσιακά πειράματα, σε ερωτήματα, όπως: Τί είναι καύση, τα καύσιμα και τα  καυσαέρια είναι τα ίδια,  και ποιες οι  περιβαλλοντικές συνέπειες από την αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων; Τέλος η Δέσποινα  Κοροντίνη (ΜENSA)  με τα «S.T.E.A.M. Projects: Η επόμενη γενιά προβλημάτων για επίλυση λύση: Ανθρώπινη Φύση και Περιβαλλοντική Τεχνολογία  θα δώσει της δική της επιστημονική αντιμετώπιση.

Μένοντας στον χώρο των εργαστηρίων ο Μανόλης Αγγελάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παστέρ και η ομάδα του θα αποκαλύψουν  τα μυστικά  αλλά και κάποιες δραστηριότητες ενός ερευνητικού εργαστηρίου. Παίζοντας λοιπόν θα ‘ανασύρουν’ τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας…

 Η Εκπαιδευτική Ρομποτική από τον καθηγητή πληροφορικής  Μάριο Χατζημιχάλη (Ροδίων Παιδεία)  θα εξάψει για άλλη μια χρονιά  τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των  παιδιών. Άλλη μία ενδιαφέρουσα  δράση έρχεται από Ρόδο, η καθηγήτρια Χρυσάνθη Σκουμπουρδή  / ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα δείξει στα παιδιά του Δημοτικού πως «Μετράμε τα μήκη παίζοντας».

Η ανατρεπτική ομάδα των Science Reactors με το γνωστό Stand up Science kids θα κάνει τις δικές της  επιστημονικές  «αποδράσεις»  και η Εκπαιδευτικός Χριστίνα-Ανθή Χαρισίδου ΄θα συνδυάσει τα μαθητικά με τη μουσική.

Η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τζεδάκη «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ / Επιχείρηση ANGLO» από τη σειρά «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας» αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στους ήρωες Γιώργο Κυρμιχάλη από τη Σορωνή και Νικόλαο Σάββα, μιας ακόμη εμβληματικής  μορφής του νησιού.

Οι πρωινές ξεναγήσεις στα μονοπάτια του νησιού από τον μοναδικό Πανταζή Χούλη, έναν ακόμη γρίφο στον οποίο ο ίδιος σας προσκαλεί να συμπορευθείτε, μονοπάτια τα οποία στην ουσία εκείνος έχει χαράξει, θα σας αποκαλύψουν τις ομορφιές και τις ιστορικές αλήθειες του νησιού.

Για την έκθεση, τα εργαστήρια, το Μουσείο Γρίφων, το 1ο Κινητό Εργαστήριο  «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»- Χαμόγελο του Παιδιού  και τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες δράσεις που θα πλαισιώσουν το 3ήμερο Φεστιβάλ Γρίφων αναφερθήκαμε εκτενώς σε προηγούμενα Δελτία Τύπου. 

Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα  που θα πραγματοποιηθούν ειδικά για τους μαθητές του νησιού τις πρωινές ώρες στο σχολείο τους, πριν από το φεστιβάλ.

Τη διοργάνωση συντονίζουν ο Πανταζής Χούλης- Μουσείο Γρίφων Μεγίστης και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου. Τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων  &ι Αθλητισμού, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής  και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Το ΦΓ συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Μεγίστης.  Το ΦΓ δεν θα μπορούσε να πραγμα-τοποιηθεί χωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή 35 και πλέον ερευνητών, ακαδημαϊκών, και εκπαιδευτικών φορέων και την ευγενική προσφορά άλλων ιδιωτών χορηγών.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα, τα  podcast, τα video, τις δημοσιεύσεις κ.λπ.  στο site: https://kastellorizofestival.com/

Tags:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  hellas radio
  Evripos 90 FM
   « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

  Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

  Attica Group
  Blue Star Ferries
  HELLENIC SEAWAYS
  ANEK LINES
  MINOAN LINES
  GOLDEN STAR FERRIES
  AEGEAN
  OLYMPIC AIR
  SKY EXPRESS
  GELASAKIS GROUP
  LET”S TOUR
  LETS FERRY
  LETS DRIVE
  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
  Lyro dental clinic
  Advertisement