Άρθρο κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από το British Journalism Review

Νέος διεθνής διασυρμός για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: «Στην χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία τώρα διαβρώθηκε»…

Η ανάλυση του Jamie Wiseman, υπεύθυνου Συνηγορίας, με επίκεντρο της Ευρώπη, του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI), αναφορικά με την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: Η διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη γενέτειρα της δημοκρατίας», που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του British Journalism Review, ο Jamie Wiseman αναφέρεται μεταξύ άλλων στην δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που παραμένει ανεξιχνίαστη, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, σε επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και και μέσων ενημέρωσης, ποινικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και τα SLAPP’s.

«Δεν είναι όλα καλά για την ελευθερία του Τύπου στη γενέτειρα της δημοκρατίας.

Τα τελευταία χρόνια, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει υποστεί σαφή διάβρωση, βλέποντας τη μεσογειακή χώρα να υποχωρεί στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου στη χαμηλότερη Θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαίνοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις Βρυξέλλες, αλλά και πιο μακριά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χώρα έχει βιώσει τη δολοφονία ενός αστυνομικού ρεπόρτερ, πολλαπλές εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία μέσων ενημέρωσης, ένα εκτεταμένο σκάνδαλο παρακολουθήσεων και μια σειρά από ενοχλητικές μηνύσεις κατά των ερευνητών δημοσιογράφων» γράφει χαρακτηριστικά ο Wiseman.

Και συμπληρώνει ότι «οι άμεσες προκλήσεις βρίσκονται στην κορυφή πολύ βαθύτερων συστημικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, των απειλών για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης που πηγάζουν από την ολιγαρχική ιδιοκτησία και την αδύναμη ρύθμιση του χώρου του Τύπου.

Η εικόνα περιπλέκεται περισσότερο καθώς είναι μια αγορά μέσων ενημέρωσης που πλήττεται από επαναλαμβανόμενες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι οποίες κατέστρεψαν τη διαφημιστική αγορά και οδήγησαν τα παλαιά μέσα στα χέρια των μεγιστάνων των εφοπλιστών.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τοπίο των μέσων ενημέρωσης που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα κατακερματισμού και πόλωσης και εκτεταμένης αυτολογοκρισίας μεταξύ ενός υποπροστατευμένου και υποχρηματοδοτούμενου επαγγέλματος δημοσιογράφων».

Ο Wiseman στην ανάλυσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ευρύτερη κατάσταση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν από τις χειρότερες στην ΕΕ».

«Αρκετοί δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ έπεσαν θύματα υποκλοπών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), όργανο που τέθηκε υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη» γράφει ακόμα ο  Wiseman, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της χώρας, η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κύριο πρακτορείο Τύπου, παραμένουν υπό την άμεση εποπτεία του γραφείου του πρωθυπουργού».

 «Η ελληνική δημοσιογραφία αντιμετωπίζει κρίση αξιοπιστίας και είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης στα μέσα ενημέρωσης από τους πολίτες, σύμφωνα με το Reuters Institute for the Study of Journalism» αναφέρει ο Wiseman, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ανάμεσα στις απαιτούμενες – σε κρατικό επίπεδο- ενέργειες «είναι πολύ ισχυρότεροι μηχανισμοί για την προστασία της ασφάλειας των δημοσιογράφων, πλήρης δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Καραϊβάζ, κατάλληλη λογοδοσία για παράνομες παρακολουθήσεις και εφαρμογή καλύτερων νόμων για την προστασία της ανεξαρτησίας και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης»…

Πηγή : 10-1-2024 pronews.gr

Categories:

Tags:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  hellas radio
  Evripos 90 FM
   « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

  Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

  Attica Group
  Blue Star Ferries
  HELLENIC SEAWAYS
  ANEK LINES
  MINOAN LINES
  GOLDEN STAR FERRIES
  AEGEAN
  OLYMPIC AIR
  SKY EXPRESS
  GELASAKIS GROUP
  LET”S TOUR
  LETS FERRY
  LETS DRIVE
  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
  Lyro dental clinic
  Advertisement