Το Σπίτι του Ηθοποιού….

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΠΟΣ .

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ» είναι μια ιδέα της προέδρου κ. Άννας Φόνσου κι ένας τίτλος που το καθιέρωσε εδώ και  χρόνια.

Πρόκειται για ένα Ίδρυμα Κοινωφελές – Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας 40 άνθρωποι ζουν με αξιοπρέπεια στο «Σπίτι του ηθοποιού» χάρη στην Άννα Φόνσου

Το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο που κάνει η Άννα Φόνσου στο «Σπίτι του ηθοποιού»

Ανάμεσα στις γιορτινά στολισμένες βιτρίνες, στους δρόμους με τα λαμπιόνια και στα στολίδια δεκάδες συνάνθρωποί μας ξαπλώνουν σε πάρκα και πεζοδρόμια κοιτώντας τα άστρα και αναπολώντας ίσως τις στιγμές που κάποια Χριστούγεννα είχαν στέγη, μια ζεστή αγκαλιά να τους περιμένει, όταν άνοιγαν τη πόρτα.

Φώτος  “το σπίτι του ηθοποιού”  με την ιδρύτρια και πρόεδρο του Ιδρύματος Κα  Άννα Φόνσου αριστερά και την Κα Έφη Κοσμά δεξιά.  Δύο  “ηρωίδες”  του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.

Δεκάδες οι ιστορίες αστέγων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, που αποτυπώθηκαν στο χαρτί ή έγιναν γκρο πλαν σε κάποια τηλεοπτική κάμερα.

Σε έναν κόσμο όπου, όταν σβήνουν τα φώτα, ακόμη και αυτά των εορτών, κάποιοι θα συνεχίσουν να έχουν για φάτνη της ζωής τους χαρτόκουτα, η μπίλια της ζωής δεν κάνει εξαιρέσεις. Κανείς δεν ξέρει πού θα κάτσει ακόμη και για κάποιους που έζησαν τη λάμψη, τα φώτα της δημοσιότητας ήσυνέδεσαν τη ζωή τους με αστέρια του καλλιτεχνικού στερεώματος.

Πέρασαν ήδη 30 χρόνια από τότε που η Αννα Φόνσου έβαλε ένα πολύ υψηλό στόχο: να μην υπάρχει κανένας ηθοποιός χωρίς στέγη.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να φτιάξει το κοινωφελές, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Σπίτι του ηθοποιού», προκειμένου να φιλοξενεί ανήμπορους συναδέλφους της.

 Ένα ίδρυμα πρότυπο για τους ανθρώπους που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και ορισμένοι από αυτούς στη δύση της ζωής τους δεν είχαν ούτε τα αναγκαία για την επιβίωσή τους.

Πούλησε σχεδόν όλη την περιουσία της, πήγαινε από υπουργείο σε υπουργείο για να ζητήσει οικονομική ενίσχυση και τελικά τα κατάφερε.

Σήμερα το «Σπίτι του ηθοποιού» όχι απλά πέτυχε να φιλοξενεί 40 οικονομικά ανήμπορους καλλιτέχνες, αλλά και να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής έτσι ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να ολοκληρωθεί και το διπλανό, δεύτερο κτίριο, με ακόμα 40 υπνοδωμάτια, θέατρο, γυμναστήριο, παρέχοντας όλες τις ανέσεις στους ηθοποιούς που έχουν ανάγκη.

Και αν για πολλούς άστεγους συνανθρώπους μας η κοινωνία αλλά και η ίδια η ζωή τούς έδειξαν το πιο σκληρό πρόσωπο, με συγγενείς και

φίλους να τους γυρίζουν την πλάτη, άνθρωποι των τεχνών ή που ταυτίστηκαν με ιερά τέρατα του σινεμά στάθηκαν πιο τυχεροί και βρήκαν το δικό τους καταφύγιο.

Περάσαμε  την είσοδο αυτού του καταφυγίου, του «Σπιτιού του ηθοποιού», και συνομίλησε με κάποιους από τους φιλοξενουμένους, που άνοιξαν τη καρδιά τους έχοντας την ευκαιρία να κοιτάνε τα άστρα πίσω από τα τζάμια και όχι ξαπλωμένοι στο πεζοδρόμιο…

Άννα Φόνσου, πρόεδρος του ιδρύματος.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 η Αννα Φόνσου κατάφερε να κεντρίσει τα βλέμματα τόσο των σκηνοθετών όσο και των συναδέλφων της.

 Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο Αλέκος Αλεξανδράκης ζήτησε στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της Αννας Φόνσου, στην ταινία «Το αγοροκόριτσο», να μπει το όνομά της πάνω από το δικό του, που ο ίδιος ήταν ήδη μεγάλος στάρ.

Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες, ωστόσο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά αφοσιώθηκε στην εκπλήρωση του ονείρου της για το «Σπίτι του ηθοποιού».

Και τελικά τα κατάφερε! «Το κτίριο έγινε το 2002 και όλη η προσπάθεια άρχισε πριν από 35 χρόνια.

Σε αυτή τη δομή θα έπρεπε κανονικά να μένουν 20 άτομα.

 Όμως μένουν παραπάνω, γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Όμως μεγαλύτερο είναι το έργο που κάνουμε για άτομα που είναι εκτός δομής.

 Μας φέρνουν εδώ τα άπλυτα ρούχα τους για να τα πλένουμε, δίνουμε σε πολλές οικογένειες καθημερινό φαγητό.

Είναι τόσα πολλά τα καθημερινά θέματα που ασχολούμαστε με τον κλάδο, που θα έπρεπε η Πολιτεία να ενδιαφέρεται γι’ αυτά τα θέματα.

Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη ανέχεια στον κλάδο και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε χωρίς βοήθεια. Εχω μπει σε έναν κυκεώνα, που πολλές φορές αγανακτώ.

Ευτυχώς, εδώ και τρία χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού μάς καλύπτει τα έξοδά μας» λέει  η πρόεδρος του ιδρύματος Αννα Φόνσου και συνεχίζει: «Οταν άρχισα το “Σπίτι του ηθοποιού” δεν περίμενα ότι θα υπάρχουν τόσα πολλά άλυτα προβλήματα στον κλάδο μας. Θα μπορούσα να πω “σας έφτιαξα αυτό που υποσχέθηκα, γεια σας”.

 Όμως εγώ πονάω για καθεμία περίπτωση ξεχωριστά όλους τους συναδέλφους μου.

Το “Σπίτι του ηθοποιού” είναι σαν σπίτι μου.

 Ήθελα να πάω ένα ταξίδι τις ημέρες των Χριστουγέννων και σκέφτομαι “πώς θα φύγω και οι άνθρωποι στο ίδρυμα θα είναι μόνοι τους;”.

Κι έτσι όλο το αναβάλλω εδώ και  χρόνια. 

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μεγάλωσα. “Αννούλα, με ανεβάζουν, Αννούλα, με κατεβάζουν”.

Δεν με αφήνουν να γεράσω (γέλια).

 Φοράω τακούνια και ανεβοκατεβαίνω τους έξι ορόφους με τα πόδια, παίρνω ζωή από το ίδρυμα. Νομίζω πως δεν έκανα και καταχρήσεις γι’ αυτό έχω τέτοια ενέργεια.

Αφιερώνομαι αποκλειστικά στο τι θα κάνω την επόμενη ημέρα στο ίδρυμα.

Όσο για τις ταινίες μου, δεν τις βλέπω, γιατί με όσους έχω παίξει έχουν πεθάνει όλοι. Είναι καθαρά ψυχολογικό θέμα.

 Όταν λείπει καμιά φορά η Αντα από το σπίτι, ντύνομαι και βγαίνω έξω, γιατί φοβάμαι μήπως είμαι το επόμενο θύμα του Χάρου (γέλια).

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές αιτήσεις από νέους ηθοποιούς που δεν έχουν πού να μείνουν. Ξέρεις γιατί έχω κλάψει περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια;

 Γιατί δεν έχω καθόλου προσωπική ζωή!

 Αυτό με στενοχωρεί, γιατί τα χρόνια πέρασαν!

Η επόμενη ημέρα για το “Σπίτι του ηθοποιού”, όταν “φύγω”, δεν ξέρω πώς θα είναι.

 Ευτυχώς, γιατί πλέον το ίδρυμα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αλλά για πες μου: Ποιος νέος ηθοποιός με παιδεία, χωρίς να πληρώνεται, θα αφιερώσει όλη τη ζωή του σε ένα όνειρο όπως είναι το “Σπίτι του ηθοποιού”;

Νομίζω πως δύσκολα θα βρεθεί κάποιος»…

Tags:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  hellas radio
  Evripos 90 FM
   « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

  Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

  Attica Group
  Blue Star Ferries
  HELLENIC SEAWAYS
  ANEK LINES
  MINOAN LINES
  GOLDEN STAR FERRIES
  AEGEAN
  OLYMPIC AIR
  SKY EXPRESS
  GELASAKIS GROUP
  LET”S TOUR
  LETS FERRY
  LETS DRIVE
  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
  Lyro dental clinic
  Advertisement