Αρχαιολόγος λύνει το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού στην Ελλάδα

Αρχαιολόγος λύνει το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού στην Ελλάδα

27 Αυγούστου, 2021 Off By admin

Το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού «λύθηκε κατά 99 τοις εκατό», λέει ο γλωσσολόγος, αρχαιολόγος και συντονιστής του προγράμματος Τεχνολογικό Ινστιτούτο Erasmus of Crete. Γκάρεθ Όουενς.

Ο Owens αφιέρωσε 30 χρόνια στην προσπάθεια επίλυσης του παζλ. Η Μινωική θεά της αγάπης, η Αστάρτη, η οποία συνδέεται με την ανατολική θεά Ashtart, είναι η βασική φιγούρα που ξεκλειδώνει το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού, υποστηρίζει ο Owen.

Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας δίσκος από πηλό που πήρε από το μινωικό παλάτι της Φαιστού στο νησί της Κρήτης , πιθανώς χρονολογείται στη μέση ή την ύστερη Μινωική Εποχή του Χαλκού (δεύτερη χιλιετία π.Χ.).

Δίσκος Φαιστού: ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας

Ο δίσκος έχει διάμετρο περίπου 15 εκατοστά (5,9 ίντσες) και καλύπτεται και στις δύο πλευρές με μια σπείρα από σφραγισμένα σύμβολα.

Η γλώσσα που έχει αποτυπωθεί στο πρόσωπο του μυστηριώδους δίσκου δεν έχει αποκωδικοποιηθεί ποτέ πλήρως και τα σύμβολά της αποτελούν μέρος κανενός γνωστού αλφαβήτου, αρχαίου ή σύγχρονου.

Ωστόσο, ορισμένα σύμβολα μοιάζουν με αυτά που βρίσκονται στη Γραμμική Α και τη Γραμμική Β, που ήταν οι αρχαίες γλώσσες των Μινωιτών. 

Η Γραμμική Α δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί .

Άλλα είναι παρόμοια με ιερογλυφικά που βρίσκονται σε αρχαίες τοποθεσίες της Ανατολίας.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των μελετητών πιστεύει ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι αυθεντικός, λίγοι αρχαιολόγοι δεν πείθονται για την αυθεντικότητά του.

Ο σκοπός και το νόημά του, ακόμη και ο αρχικός γεωγραφικός τόπος κατασκευής του, παραμένουν αμφισβητούμενοι, καθιστώντας το ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια της αρχαιολογίας.

Αυτό το μοναδικό αντικείμενο εκτίθεται τώρα στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

Είναι η θεά της αγάπης το κλειδί για την αποκωδικοποίηση του δίσκου;

Αυτός, μαζί με την ομάδα του, χρησιμοποιεί στοιχεία και στρατηγικές από τη γλωσσολογία και την ιστορία για να αποκωδικοποιήσει τον μυστηριώδη δίσκο.

«Διαβάζουμε το δίσκο της Φαιστού με τις φωνητικές αξίες της Γραμμικής Β και με τη βοήθεια συγκριτικής γλωσσολογίας, δηλαδή σύγκριση με άλλες σχετικές γλώσσες από την ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια. 

Το να διαβάζεις κάτι όμως δεν σημαίνει κατανόηση ».

Σύμφωνα με τα δεδομένα του, ο δίσκος είναι ένα θρησκευτικό κείμενο σε μια «έγκυο θεά» που διαμορφώνεται στο πρόσωπο της Αστάρτης, της θεάς της αγάπης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μιλάμε για θρησκευτικό κείμενο. Αυτό είναι σαφές από μια σύγκριση που έγινε με άλλες θρησκευτικές λέξεις από άλλες επιγραφές από τα ιερά βουνά της Κρήτης. 

Έχουμε λέξεις που είναι ακριβώς ίδιες », είπε ο Owens.

«Υποψιάζομαι ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας ύμνος πριν την Αστάρτη, τη θεά της αγάπης. Λέξεις όπως αυτές που αναφέρονται στον δίσκο έχουν βρεθεί σε Μινωικές προσφορές », συνέχισε ο μελετητής.

«Όπως και με τις σημερινές προσφορές, οι άνθρωποι προσεύχονται όταν είναι προβληματισμένοι, λόγω προβλημάτων υγείας ή προσωπικών λόγων. 

Ο άνθρωπος τελικά δεν αλλάζει ».

Ο αρχαιολόγος είπε ότι πιστεύει, εξάλλου, ότι η μία πλευρά του δίσκου της Φαιστού είναι αφιερωμένη σε μια έγκυο μητέρα θεά και η άλλη στη μινωική θεά Αστάρτη.

Όσον αφορά τη σημασία της φιγούρας, ο Όουενς σημείωσε ότι η Μινωική Αστάρτη ήταν η θεά της αγάπης, του πολέμου και των βουνών και η καταγωγή της βρίσκεται στα ανατολικά. 

Οι ρίζες της θεάς είναι «από την αρχαία Μεσοποταμία, που βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία, η Αστάρτη πήγε στην Κύπρο και έγινε Αφροδίτη», είπε.

ΠΗΓΗ: Greekreporter.com