Η διατροφική αξία της Κρητικής κουζίνας

Μια ξεχωριστή εμπειρία που συνδυάστηκε με ενημέρωση-εκπαίδευση και γεύση, για την παραδοσιακή κρητική κουζίνα, γαστρονομία και την διατροφική της αξία, βίωσαν τα φιλοξενούμενα παιδιά των Παραρτημάτων: Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου, Λασιθίου, Παιδιών Νέων Χανίων και Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Πόμπιας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.

 Έγινε ενημέρωση για την Υγιεινή, τα οφέλη της Κρητικής Διατροφής στην υγεία και την ανάπτυξη του οργανισμού και τα Τοπικά Προϊόντα, στο πλαίσιο επιμορφωτικού διαδικτυακού προγράμματος σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του τμήματος, καθηγητή Γεώργιο Φραγκιαδάκη.

 Ειδικότερα, στα παιδιά των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσιάστηκαν διαδικτυακά τρεις θεματικές ενότητες που αφορούσαν τη διατροφή: 1) «Προσωπική Υγιεινή και Τρόφιμα», με στόχευση την φροντίδα του σώματος και την υγιεινή του χειρισμού των τροφίμων 2) «Τοπικά Τρόφιμα και Κρητική Διατροφή», με στόχευση την θρεπτική αξία του κρητικού διαιτολογίου και την εξοικείωση των παιδιών με τα προϊόντα που παράγει το νησί.  3) «Η Φροντίδα της Διατροφής», με στόχευση τις διατροφικές συνήθειες και την κάλυψη των αναγκών θρέψης των παιδιών.

Την κάθε παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση, με πολλές και ενδιαφέρουσες απορίες και σχόλια, από τα παιδιά που τις παρακολούθησαν.

Η δράση αυτή ολοκληρώθηκε με workshop μαγειρικής με κρητικές συνταγές και με πληθώρα προϊόντων τοπικών παραγωγών με το σήμα «κρήτη – Γενέτειρα αξιών», τα οποία πρόσφερε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.

 Το workshop πραγματοποιήθηκε στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης με την συμμετοχή των παιδιών του ΠΑΑΠΑΗΚ Ηρακλείου και Πόμπιας υπό την καθοδήγηση του προσωπικού του ΠΑΑΠΑΗΚ.

Παρόντες στο workshop ήταν, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, Σταύρος Τζεδάκης, o Αν.  Καθηγητής Διατροφής και Μεταβολισμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.,  Γεώργιος Φραγκιαδάκης και η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Δαμανάκη.

Η ημέρα έληξε με την ξενάγηση των εκπροσώπων των φορέων στους χώρους του ΠΑΑΠΑΗΚ από την Πρόεδρο του Κ.Κ.Π.Π.Κ. κ. Δαμανάκη και την Υπεύθυνη του Παραρτήματος κ. Ιωάννα Καφούση.

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Σταύρος Τζεδάκης δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε την πρόταση της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, κας Μαρίας Δαμανάκη και οργανώσαμε από κοινού με το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και τον κ. Γιώργο Φραγκιαδάκη, ένα πιλοτικό, διαδικτυακό, επιμορφωτικό, πρόγραμμα με θέμα: «Κρητική Διατροφή και Υγεία».

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των παιδιών, κατά την υλοποίηση της δράσης αυτής.

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, στοχεύει παράλληλα με τις δράσεις ενημέρωσης και προώθησης, που υλοποιεί να εντάξει στο επόμενο διάστημα δράσεις επιμορφωτικού χαρακτήρα, οι οποίες θα απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, με σκοπό την ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής, ως δίαιτα υγείας και τη χρήση τοπικών προϊόντων, με σκοπό τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών και των νέων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τόσο την κα Δαμανάκη, όσο και τον κ. Φραγκιαδάκη, για τη συνεργασία και τη συνεισφορά τους στην επιτυχή οργάνωση και υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.» 

 Η Πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Π.Κ., Μαρία Δαμανάκη δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης κ. Τζεδάκη και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. κ. Φραγκιαδάκη για την ευαισθησία, την προσφορά τους και την πολύτιμη συνεργασία, που είχαμε στην κατεύθυνση της απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων,  που θα επιτρέψουν στα παιδιά να φροντίζουν σωστά τη διατροφή και τον οργανισμό τους. 

Τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έμειναν πραγματικά ενθουσιασμένα, καθώς είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στην κρητική διατροφή και τον πρωτογενή τομέα του νησιού μας, αλλά και σε συμβουλές υγιεινής και φροντίδας του εαυτού με τρόπο ελκυστικό και διαδραστικό.

 Τόσο οι μικροί μας φίλοι, όσο και εγώ προσωπικά ανυπομονούμε για τις επόμενες κοινές δράσεις μας με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης και το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.!»

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ, Γιώργος Α. Φραγκιαδάκης έδωσε συγχαρητήρια στο Κέντρο και τη Διευθύντρια κ. Μαρία Δαμανάκη για τη διοργάνωση, όπως και στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης και τον Πρόεδρο κ. Σταύρο Τζεδάκη για την υποστήριξη. Δήλωσε: «Η επικοινωνία με τους εργαζόμενους και η επίσκεψη στους χώρους του Κέντρου με εντυπωσίασε βαθύτατα.

Τα παιδιά υποστηρίζονται εξαιρετικά και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από τους εξειδικευμένους εργαζόμενους. Επίσης ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς που υποστηρίξαμε τις δράσεις εκπαίδευσης στη διατροφή και επικοινωνήσαμε με τα παιδιά και τους εργαζόμενους των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης. Παραμένουμε στη διάθεση του Κέντρου για τη συνέχεια των δράσεων, όπως και την ενημέρωση των γονέων των παιδιών».

 Καθ΄ όλη την διάρκεια της δράσης τηρήθηκαν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας έναντι του COVID-19.

14 Ιουλίου 2021

Categories:

Tags:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  hellas radio
  Evripos 90 FM
   « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

  Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

  Attica Group
  Blue Star Ferries
  HELLENIC SEAWAYS
  ANEK LINES
  MINOAN LINES
  GOLDEN STAR FERRIES
  AEGEAN
  OLYMPIC AIR
  SKY EXPRESS
  GELASAKIS GROUP
  LET”S TOUR
  LETS FERRY
  LETS DRIVE
  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
  Lyro dental clinic
  Advertisement