H ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΩΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΡΙΦΩΝ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ: ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Περισσότεροι από πενήντα επιστήμονες, ερευνητές και καλλιτέχνες συμμερίστηκαν το όνειρο του ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζή Χούλη  -που ενσαρκώθηκε στην ιδέα της Ελένης Γραμματικοπούλου-  και  με ενθουσιασμό πήραν μέρος στις τριήμερες εκδηλώσεις του 1ου  Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου.Από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, χάρη στην άρτια οργάνωση της Ελένης Γραμματικοπούλου, η οποία γνωρίζει όσο λίγοι τον τομέα της επικοινωνίας της επιστήμης και στον φιλόξενο «οικοδεσπότη» Πανταζή Χούλη,  το Πρώτο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου ολοκληρώθηκε  με απόλυτη επιτυχία.

Το αποτέλεσμα ήταν να έρθουν κοντά οι ακρίτες του Καστελλορίζου, μικροί και μεγάλοι, με τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες που μετέβησαν στο νησί από την Αθήνα, την Κρήτη, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη. 

Το Καστελλόριζο ήρθε στο επίκεντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος, χάρη σε δράσεις που αναπτύχθηκαν σε τέσσερεις  άξονες  με κύρια θεματική τους γρίφους: 

α) επιστημονικά πειράματα και συζητήσεις

β) παιχνίδια επιστήμης για μικρούς και μεγάλους

γ) εκθέσεις (γρίφων και αστροφυσικής)

δ) καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και δράσεις που έφεραν κοντά τις τέχνες με την επιστήμη.

Παράλληλα με τις δράσεις του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε ο 5ος Μεγίστειος Αινιγμάτων Αγών και κηρύχθηκε η έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας TOYOTA, με θέμα “ζωγράφισε το αυτοκίνητο των ονείρων σου”.

Το Πρώτο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές από το νησί, αλλά και από τη Ρόδο και στους ενήλικες ντόπιους και επισκέπτες να αντιληφθούν την πραγματική έννοια των γρίφων, που είναι ένας διαχρονικός τρόπος για να γίνει ελκυστική η διάχυση της επιστήμης.

Το Καστελλόριζο έχει μακρά παράδοση στους γρίφους και δεν είναι τυχαίο που από το ακριτικό μας νησί κατάγονται οι δύο μοναδικοί Έλληνες γριφολόγοι, ο Πανταζής Χούλης και ο Μιχάλης Τούλουζας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα, ενεργά, στο  International Puzzle Party  ενώ το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης  από τον Οκτώβριο του 2020 έχει κηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS

Στο Πρώτο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτείας, των φορέων της κεντρικής διοίκησης που έδωσαν την αιγίδα τους και υποστήριξαν με κάθε τρόπο τη διοργάνωση του φεστιβάλ και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ και έδωσαν μία υπόσχεση: ότι το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, αυτή η τόσο πρωτότυπη και δημιουργική πρωτοβουλία, θα γίνει ένας θεσμός, που θα φέρει το ακριτικό νησί από την εσχατιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κέντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος. 

Το Καστελλόριζο μπορεί πλέον να είναι υπερήφανο γιατί στο εξής θα εξάγει πολιτισμό.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για το Πρώτο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου είναι το γεγονός ότι καλύφθηκε από πολλά ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και από τον διεθνή Τύπο.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του φεστιβάλ  υπάρχει στο σύνδεσμο: https://kastellorizofestival.com/press/

Categories:

Tags:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  hellas radio
  Evripos 90 FM
   « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

  Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

  Attica Group
  Blue Star Ferries
  HELLENIC SEAWAYS
  ANEK LINES
  MINOAN LINES
  GOLDEN STAR FERRIES
  AEGEAN
  OLYMPIC AIR
  SKY EXPRESS
  GELASAKIS GROUP
  LET”S TOUR
  LETS FERRY
  LETS DRIVE
  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
  Lyro dental clinic
  Advertisement