Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ “2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου/Παιγνίδια Επιστήμης”

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου που έγινε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο νησί,  επανέρχεται το ίδιο δυναμικά για να δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να δουν και να ακούσουν, αλλά και να εκφραστούν, να κατανοήσουν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν,  να σκεφτούν και να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία!

Το περσινό φεστιβάλ έκλεισε με τη διαβεβαίωση, πως αυτό μπορεί και θα πρέπει να  γίνει ένας θεσμός, που θα φέρει το ακριτικό νησί από την εσχατιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κέντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος, και πως το Καστελλόριζο μπορεί πλέον να είναι υπερήφανο γιατί στο εξής θα εξάγει πολιτισμό.

Θέλοντας αυτή η ευχή να γίνει πραγματικότητα, και με την πεποίθηση ότι η επικοινωνία της επιστήμης – πέρα από τα στερεότυπα –  είναι πάντα μέσα στους στόχους μιας ευνομούμενης κοινωνίας, αποφασίσαμε να επαναλάβουμε το ΦΓ Καστελλορίζου στο νησί το Σεπτέμβριο (22-25/9), αλλά και να πάμε ένα ακόμη βήμα μπροστά:  να «ταξιδέψουμε» το φεστιβάλ εκτός νησιού με πρώτη στάση στην Πάτρα (Χώρος Παλαιά Σφαγεία 21-23/10) και με επόμενη στην Αθήνα (Καπνεργοστάσιο 16-18/12 σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής). Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις θα επικεντρώνονται στο θέμα των Γρίφων.

 Στο Καστελλόριζο τον τελευταίο αιώνα πραγματοποιούνται τριών ειδών γεγονότα:

 • Δράσεις για την επαναφορά παραδόσεων μέσω τοπικών ή/και εθνικών εορτών.
 • Επιστημονικά, πολιτιστικά ή αθλητικά δρώμενα, που ενσωματώνουν ντόπιους (σπάνια).
 • Εκδηλώσεις ασύνδετες με παραδόσεις, ενσωμάτωση ντόπιων, ή μακροπρόθεσμη βοήθεια για το νησί, που συνήθως συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλης αιχμής ώστε να ωφελήσουν και να προβάλλουν ξένες ιδέες και ανθρώπους. 

Το ΦΓ είναι ένα μοναδικό γεγονός με κύρια βάση το Καστελλόριζο και τους Καστελλοριζιούς  που εισάγει μια καινούργια κατηγορία, όπου (επιτέλους) επιτυγχάνεται η ανάδειξη νέων στοιχείων πολιτισμού, η εξαγωγή παραδόσεων, με ένα επί πλέον όραμα, να μετατρέψουμε το Καστελλόριζο σε ένα παγκόσμιο κέντρο δημιουργίας ποιοτικών και καινοτόμων γρίφων. 

Και πιστεύουμε πως θα το πετύχουμε, γιατί: 

 • Απευθύνεται σε μαθητές και ενήλικες, και αποσκοπεί στην τεχνολογική αναβάθμιση και ηθική ανάπτυξη του νου όλων των παρευρισκομένων, ώστε η ευκολία κατανόησης πολύπλοκων εννοιών/ιδεών, η κριτική ικανότητα αντιμετώπισης ασαφών επιχειρημάτων, και η δημιουργική σκέψη κατασκευής νέων εφευρέσεων να εφαρμόζονται στον πραγματικό κόσμο με αντικειμενικά βέλτιστα αποτελεσματα. 
 • Εξήντα και πλέον αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες προσφέρουν απλόχερα νέα γνώση μέσα από πρωτότυπες βιωματικές δράσεις, ελκυστικές εφαρμογές, εντυπωσιακούς μηχανισμούς και επιστημονικά δρώμενα.
 • Ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζής Χούλης, κάτοχος σπάνιας τεχνογνωσίας παγκοσμίου βεληνεκούς που καλύπτει όλα τα είδη γρίφων, και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της Επιστήμης με αξιοσημείωτες επιτυχίες, μέσα στις 4ήμερες εκδηλώσεις του 2ου  Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν μικρούς και μεγάλους, στα μοναδικά μονοπάτια της επιστήμης.

  Η οργάνωση πραγματοποιείται από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), όπου το πλέον σημαντικό στοιχείο δράσης της αποτελεί το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Μεγίστης. Τα Υπουργεία Ανάπτυξης/ Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής το έθεσαν υπό την αιγίδα τους και τα δύο πρώτα το στήριξαν  οικονομικά.  Puzzle_Museum.jpgENIGMA-LOGO-1.png

Κι όπως το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ Γρίφων παραπέμπει σε Ανεξήγητο Αντικείμενο (πέρα των τριών διαστάσεων), έτσι και το ίδιο το Φεστιβάλ Γρίφων είναι ένα γεγονός ανεξήγητης επιτυχίας. 

Ή μήπως μπορεί να εξηγηθεί;  Αυτό το αφήνουμε σε εσάς!

Καλωσορίστε και αυτή τη χρονιά το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, όπου δεν επαναλαμβάνουμε απλώς γεγονότα του παρελθόντος, αλλά γράφουμε νέα ιστορία πραγματοποιώντας εξαγωγή παραδοσιακού, καινοτόμου και δημιουργικού πολιτισμού 

 • από τους Καστελλοριζιούς στο Καστελλόριζο, 
 • από το Καστελλόριζο στην υπόλοιπη Ελλάδα, 
 • και από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο!  

Για περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων επισκφθείτε το σύνδεσμο https://kastellorizofestival.gr 

Στο σύνδεσμο  https://www.youtube.com/channel/UC6xfAL034OyJQbW7Sqj0FZg/videos  μπορείτε να δείτε τα βίντεο  της περσινής διοργάνωσης.

Tags:

Comments are closed

Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ) Μακεδονίας – Θράκης
HELLENIC MEDIA GROUP
Politispress
THE GREEK NEW PAPER
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
PANCRETAN ASSOCIATION OF AMERICA
ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ”ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”
ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ
3XY 1422 AM RADIO HELLAS
Πρόσφατα σχόλια
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  hellas radio
  Evripos 90 FM
   « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  « ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ »

  Με απόφαση του Δ.Σ της ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε όλοι οι διαφημιζόμενοι από το επίσημο SITE μας ,προβάλλονται εντελώς ‘’ΔΩΡΕΑΝ’’ χωρίς καμιά από εμάς οικονομική απαίτηση.

  Η αγαστή συνεργασία μας με τις εταιρείες αποτελεί ότι καλύτερο για την Ένωση και τα μέλη της, και τους ευχαριστούμε.

  Attica Group
  Blue Star Ferries
  HELLENIC SEAWAYS
  ANEK LINES
  MINOAN LINES
  GOLDEN STAR FERRIES
  AEGEAN
  OLYMPIC AIR
  SKY EXPRESS
  GELASAKIS GROUP
  LET”S TOUR
  LETS FERRY
  LETS DRIVE
  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος
  Lyro dental clinic
  Advertisement